Recept na pivo

Autor: Ladislav Bittó | 27.6.2006 o 20:45 | Karma článku: 8,78 | Prečítané:  4079x

             Tí čo ma poznajú, vedia, že som veľký milovník piva. Takže ako každý správny beermaniak čakám, kým mi narastie to slávne pivné bruško:)). A preto, aby som sa medzi tým nenudil a aby to bolo čím skôr, som si našiel na nete recept, ako si ho uvariť.

Potrebujeme 60 dg jačmeňa, ktorý dobre umyjeme, mokrý prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme 3 dni naklíčiť.
Potom tento slad necháme 2 dni uschnúť v chladnej miestnosti, vložíme na väčšiu panvicu a pražíme. Podľa stupňa praženia má potom pivo farbu. Pražený jačmeň rozbijeme v mažiari, vsypeme do 16 litrov vody, pridáme asi 250 g cukru, 2 - 3 dg chmeľu (kúpime sušený v lekárni), pridáme 2 dg sladkého drievka (lékořice, pendrek) a hrsť sušených jabĺk.
Zmes asi 2 hodiny varíme, potom precedíme cez plátno, najlepšie do hlineného hrnca.
Keď tekutina trochu schladne pridáme pivovarnícke kvasnice, alebo obyčajné droždie asi 5 - 6 dg. Nádobu umiestnime do nie príliš chladnej miestnosti, denne opatrne odstraňujeme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Už po 3 dňoch môžeme pivo stáčať do fliaš.
Vo fľašiach sa pivo necháva najmenej 8 dní.

 

Takže, všetci pivári: Pivu Zdar!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme ti, Boris Kollár!

Vláda Smeru už mohla byť minulosťou, ale úžasná politická intuícia Borisa Kollára ju zachránila.

Autorská strana Beaty Balogovej

Kam odchádza Robert Fico a prečo je jeho odchádzanie škaredé

Ficova metamorfóza ublíži všetkým.


Už ste čítali?